Friday, May 21, 2010

Sanggul Arab - Is it Haram?

I received this in my email. For sharing, and worth to ponder



It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote:: “ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad , jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote:: “dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang- lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/ tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun.

Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However, at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

Renung-renungkan...dan selamat beramal.... :)

5 comments:

dieya said...

i heard of this as well. itulah, tangguh duly hasrat pakai sanggul palsu. saw wardina did it, looked really cool on her. maybe coz muka dia pun ala arab juga, so it goes with the style. kalu muka mcm i ni sesuai ke? jgn nampak mcm tumbuh kelapa atas kepala sudahhhh!

kelapa.. kepala.. tiba2 rasa kelakar pulak.. hahaha!

nuttynut said...
This comment has been removed by the author.
nuttynut said...
This comment has been removed by the author.
nuttynut said...

Salam sis,

Just my two cents.
Maybe we should look back at what is our intention of wearing hijaab?

Should we follow the fashion/latest trend, or should we follow the modest Islamic dress code?

Hijab is one of the means to show our modesty, and an act of faith to Allah S.W.T.

And nowadays we see these 'so-called' Islamic fashion, which doesn't look modest at all..as the famous Baba Ali said..That's not hijab! :D

(http://www.youtube.com/watch?v=F4jQi0Gjy3M)

So I think if we're gonna wear hijab, wear it with the right intention; for the sake of Allah and inshaAllah it shall be rewarded by Him. :)


p/s: OMG I'm soo sorry to spoil your page with my 'deleted' posts, twice! OMG OMG maluuu (=.=")

knitfreak-to-be said...

dieya & nut,

yup, agree, semua balik pada niat, once kita beringat, insya Allah we will chose the right path,

p/s nut: i sometimes did what you did too.. no sweat ;)